Preloader

Loading

image

Cum gestionezi relația cu un șef agresiv?

sefuu

Cu toții am auzit sau chiar trăit experiențe profesionale neplăcute, generate de comportamentul inadecvat al superiorului ierarhic. Există cazuri în care șefii se comportă agresiv, creând o atmosferă de lucru caracterizată de stres, ale cărei efecte sunt întotdeauna negative si conduc la scăderea productivității si eficienței muncii angajaților.

Adesea, șefii agresivi adoptă un mod riguros de a conduce activitatea, bazat pe teama existentă în rândul angajaților, care adesea sunt amenințați că vor fi concediați. Ba mai mult, meritele acestora sunt minimizate, fiind scoase în evidență frecvent defectele, în detrimentul calităților. Acordarea de recompense pe criterii doar de el știute, jigniri, amenințări, ignorarea sau ridiculizarea propunerilor angajaților, precum si alte manifestări de tip bullying, reprezintă acțiuni realizate de obicei de un șef agresiv. Cauzele adoptării unui astfel de comportament pot fi de natură personală sau profesională, plecând de la probleme familiale și ajungând până la cele privind productivitatea firmei în cauză. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de comportamente agresive au fost generate de o lipsă de încredere a superiorilor ierarhici, care din dorința de a-și ascunde slăbiciunile se transformă în niște mici, sau uneori chiar mari, tirani. Munca zilnică într-un astfel de mediu poate conduce la scăderea stimei de sine, la creșterea anxietății, lipsa somnului sau chiar la probleme mai grave de sănătate cauzate de stres.

Cum gestionezi o relație de acest tip?

Există multe metode de abordare a unei relații de acest tip, propuse de specialiștii în materie, plecând de la o simplă discuție și ajungând până la planuri personalizate. Mai jos, găsești câteva propuneri care îți pot face viața mai ușoară la birou atunci când ai un șef incomod:

  1. Acceptă că există o problemă și încearcă să identifici cauza care generează acest tip de comportament. Adesea din lipsă de comunicare sau din diferențe de percepție apar situații neplăcute, bazate pe lucruri minore care ar fi putut fi rezolvate printr-o simplă discuție. Asigură – te că nu ești chiar tu cauza care generează conflictul printr-un comportament neadecvat. Identificarea cauzei îți va oferi adesea și soluțiile de rezolvare a conflictelor cu șefii.
  2. Încearcă să te detașezi și să îți păstrezi stima de sine. Lasă activitatea legată de job la birou, nu te lăsa afectat si încetează să te gândești acasă la elementele generatoare de stres. În caz contrar, nu vei face altceva, decât să îți deteriorezi propria sănătate.
  3. Discută cu superiorul ierarhic și spune ce crezi, pe un ton calm, utilizând argumente solide pentru a susține propriile păreri. Discuțiile colaterale sunt generatoare doar de alte conflicte, pe când o discuție directă poate avea efecte deosebite în ameliorarea relației conflictuale avută cu șeful tău.
  4. Expune-ți părerile profesionale, propune soluții și fă-te remarcat prin munca ta, evitând să fi asociat cu toate conflictele apărute în firma în care activezi. Acest tip de abordare generează schimbarea de atitudine și de abordare a relației superior-subordonat.
  5. Evită să răspunzi la provocări, însă nu te lăsa pradă abuzurilor. Asigură-te că depășești barierele de comunicare și că semnalezi superiorului într-o manieră obiectivă lucrurile pe care acesta le face greșit, fapt ce poate genera șefului modificări în plan cognitiv și să accepte că este necesar să facă schimbări în comportamentul său.

leave your comment


Adresa ta de email nu va fi publicată.